1.- 4. august 2017   VANDRING OG SYKLING GJENNOM HISTORIEN

Bli med for å vandre og sykle Pilegrimsleden- og ruta. Bli bedre kjent med regionens kulturarv og St Olavsarv, overnatt på Staur gård og få med deg mange fine opplevelser og smakfulle måltider underveis!

PROGRAM
Tirsdag 1. august
Overnatting blir på Staur gård i Stange Vestbygd. Denne storgården er kjent for sitt gode kjøkken, rosehage, turområder og strender nede ved Mjøsa. Gården har også en lang historie som kirkegods, krongods og slektsgård. Tre-retters middag blir servert i hovedbygningen, samtidig som du får høre om gårdens historie.

Onsdag 2. august
Sykkeltur langs Mjøsa til Domkirkeodden. Dette er ett av Norges største middelaldermuseer med blant annet landets største økologiske urtehage, inspirert av hagen ved St. Olavs kloster. En omvisning her er som en vandring i et friskt matfat, men samtidig en kulturhistorisk vandring. I Hamardomen hører vi samme vakre gregoriansk sang som pilegrimene gjorde for snart 1 000 år siden. Lunsj basert på middelalderens kokekunst serveres på museet.

Pilegrimssenter Hamar
Like ved Domkirkeodden ligger besøks- og informasjonssenteret. Hør om hvordan vertskapet tilrettelegger for pilegrimsvandringer og få servert kaffe og pilegrimsvafler.

Resten av dagen til egen disposisjon fram til middag på Staur.

Torsdag 3. august
Dagen begynner med besøk i Stange kirke, hvor sogneprest Mandt Fjågesund viser rundt. Hør om hvorfor denne middelalderkirken var et utvalgt sted i middelalderen for pilegrimer, og om områdets forbindelse til vikingtiden. Neste stopp blir Raa og Ree natur- og kultursti. Grunneierne på gårdene Raa nordre og søndre og Store Ree har ryddet og merket en stien som byr på natur og kulturminner, som gamle husmannsplasser, kverner, salamanderdam og funn fra eldre jernalder. Runden er cirka fem kilometer lang. Herfra sykler vi til tradisjonsrike Fjetre gård og til dagens lunsj.

Atlungstad Brenneri
I Stange Vestbygd ligger Atlungstad Brenneri, som hver høst produserer 25 000 liter sprit. Bli med på omvisning, hør akevittens historie sammen med akevittsmaking inkl. brenneriets Pilegrimsakevitt.

Tur med DS Skibladner - Moelv - Gjøvik - Hamar
Pilegrimer i middelalderen brukte også traseen over Mjøsa på sin ferd mot Nidaros. Nå tas vannveien over Mjøsa med dampbåten Skibladner. Den er ikke bare verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, den er også pilegrimsbåt, vernet av Riksantikvaren. Om bord er det tid for et utsøkt måltid på ett av distriktets fremste spisesteder. Skibladners ærverdige restaurant holder en 160-årig tradisjon i hevd og serverer sin velkjente signaturrett; laks med agurksalat, kokte poteter og Sandefjordsmør. Jordbær med fløtemelk til dessert.

Fredag 4. august
Frokost og avreise.

Pris per person: Kr. 6 700, som inkluderer
• Tre overnattinger i dobbeltrom i hovedbygnignen på Staur, frokost alle dager og to middager
• To-retters lunsj på Fjetre gård
• Båttur med Skibladner, middag, dessert og kaffe. Fellestransport til / fra anløpsstedene
• Omvisning i Stange Kirke
• Turguide
• Omvisning og smaksprøver på fire akevitter på Atlungstad Brenneri
• Omvisning i middelalderanlegget og i Urtehagen, kåseri og gregoriansk sang på Domkirkeodden. Urtedrikk og middelalderlunsj

Du kan velge mellom overnatting i hovedbygningen eller i den nyoppussede bestyrerboligen. I hovedbygningen er det 11 nyrenoverte rom hvorav 7 rom er dobbeltrom. Bestyrerboligen på gårdstunet har fire dobbeltrom, tre bad og to toaletter. For samme pakke og med overnatting i Bestyrerboligen: Kr 6 100 per person.

Sykkelutleie
Vi formidler sykkelutleie av sykler med 7 gir, hjelm og lås. Pris kr 450,-. Det er også mulig å leie gode hybridsykler.