SYKKELTUR GJENNOM NATUR, KULTUR OG HISTORIE 18.- 21. juli 2018

Er du interessert i kultur og historie, står det høydepunkter i kø langs denne ruten. Du får også med deg ekte landliv, godt vertskap og kortreist mat på gjestegårder. Deler av ruten går langs Mjøsa på Nasjonal sykkelrute nr. 7, også kjent som Pilegrimsruten.

Dag 1 Onsdag
Oppmøte ved Hamar Skysstasjon. Etter at de som har leid sykler har gjort seg kjent med disse og bagasjen har reist videre til Bryhni Søndre, kan sykkelturen begynne. Første stopp er Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, skal vi bli nærmere kjent med museets middelalderhistorie, få omvisning i en av landets største økologiske urtehager og smake deres spesielle urtedrikk. 

Like i nærheten ligger Pilegrimssenter Hamar. Her får vi enkel servering samt informasjon om Gudbrandsdalsleden, som senteret ligger langs.

Herfra sykler vi til Bryhni Søndre, som er en nyoppusset, herskapelig gjestegård med bygninger fra 1700-tallet. Kårboligen vi skal overnatte i, har fin utsikt over kulturlandskapet. Middagen i hovedbygningen består av en fire-retters middag, basert på middelalderens kokekunst, urter og ville vekster. Gården har også egenimporterte viner og verten er utdannet Sommelier. For de som ønsker det, kan derfor rettene smaksettes med viner tilpasset middelalderens smaker.

Strekning Hamar skysstasjon – Domkirkeodden – Bryhni Søndre:18 kilometer.


Dag 2 Torsdag
Etter frokost går turen i et åpent og lettsyklet kulturlandskap til Munch-senteret. Det var i Løten Edvard Munch ble født og etter noen få kilometer kommer vi inn på Munch-ruten med informasjons-tavler som viser kunstnerens tilknytning til Løten. I Munch-senteret blir det omvisning med fokus på den unge Edvard Munch, på besøkene han gjorde på Hedmarken etter at familien flyttet til Oslo og hans barndomsarbeider. Museet ligger ved Klevfos Industrimuseum. Papirfabrikken ligger slik den lå ved nedleggelsen med intakte maskiner, dam- og kanalanlegg. I museumsbutikken tilbys enkel servering.

Herfra går turen vestover igjen på asfalt og grusveier mot Stange Vestbygd. Få bygder kan oppdrive et slikt kulturlandskap med vakre gårdstun, små husmannsplasser, gravhauger og kulturminner på rekke og rad, som her. Langs Mjøsa ligger også mange storgårder med en lang historie. Flere av dem er omtalt i Kongesagaen og en har en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson. Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker. Her får vi høre om hvorfor denne kirken var et utvalgt sted i middelalderen og om områdets forbindelse tilbake til vikingtiden. Vi skal sykle på idylliske landeveier med stopp på flere gårdskafeer, som byr på egenprodusert mat og drikke.

Dagen ender på Fjetre Gård hvor vi skal overnatte i kårbygningen. Gårdens stabburspub har nydelig utsikt mot Mjøsa, og her blir det servert hjemmelaget tradisjonsmat. I pubens annen etasje finnes et lite skøytemuseum til ære for skøytelegenden Peter Sinnerud som vokste opp på gården. Dette er også ett av to serveringssteder i Hedmark, som er autorisert for norsk fatmodnet akevitt.

Strekning Bryhni Søndre – Munch-senteret – Stange Vestbygd – Fjetre Gård: Cirka 35 kilometer.


Dag 3 Fredag
Etter en solid frokost og smøring av matpakke, går turen sørover gjennom kulturlandskapet og videre inn skogsområdet mot Tangen. Herfra går sykkelruten på veikanten av fylkesveien til Espa, før vi er inne på en helt ny sykkelvei, som ble anlagt i den nedlagte traseen til Dovrebanen i 2017. Morskogen vokterbolig ligger på stasjonsområdet på den nedlagte jernbanestasjonen Morskogen og her nede ved mjøskanten, stopper vi for en rast.

Vi fortsetter langs Mjøsa til Minnesundbrua, hvor vi tar av og sykler langs elva Vorma. Vi har noen stigninger i åsene foran oss, men etter cirka åtte kilometer forbi gårdstun, åker og eng bærer det nedover mot kommunesenteret Sundet i Eidsvoll.

Her venter Skibladner, som verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk og pilegrimsbåt. Om bord får vi oss en ekte opplevelse av dampskipstrafikken på 1800-tallet, mens vi seiler nordover på Vorma, og videre ut på Mjøsa. I restauranten får vi servert Skibladners velkjente middag med laks og jordbær til dessert. Turen tar cirka tre timer og vi er på Hamar kl. 17.15

Fra Skibladnerbrygga er det kort vei til Clarion Collection Hotel Astoria. Hotellet i Hamar sentrum har gangavstand til Hamar skysstasjon og Hamars populære rekreasjonsområde med badestrender og stupetårn.

Strekning Fjetre Gård – Eidsvoll: Cirka 63 kilometer.


Dag 4 Lørdag
Avreisedag.

Turinformasjon
Pris kr 6 200,- per person, som inkluderer:

  • Fire-retters middag basert på middelalderens kokekunst, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Bryhni Søndre.
  • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Fjetre Gård.
  • Kveldsmåltid, overnatting i dobbeltrom og frokost på Clarion Collection Hotel Astoria.
  • Inngang, omvisning og urtedrikk på Domkirkeodden.
  • Inngang, omvisning og kaffe på Munch-senteret.
  • Reise, middag (laks og jordbær) og sykkeltransport med DS Skibladner, Eidsvoll til Hamar.
  • Bagasjetransport, turguide.

Ikke inkludert i prisen: Drikke til måltidene. Vinpakke inkl. aperitiff til middelalderaftenen på Bryhni Søndre kan bestilles for kr. 450,- per person.

Enkeltromstillegg: Kr 900,- per person.

Distanse: Cirka 116 kilometer. Turen passer best for sykkelvante folk i god kondisjon.

Sykkelutleie: Vi formidler sykkelutleie av el-sykler (Kalkhoff). Pris inkludert hjelm og lås er kr 500,-.


For mer informasjon/bestilling, kontakt Bente hos www.matogturglede.no på tlf 912 41 229 eller post@matogturglede.no