SYKKELTUR PÅ PILEGRIMSRUTEN 17.- 20. juli 2018

Bli med på en guidet sykkeltur i et vidt og fint kulturlandskap. Nyt lokal mat og drikke, bo på en gammel storgård og få med deg mange fine kulturopplevelser underveis. Store deler av ruten går på Nasjonal sykkelrute nr. 7, også kjent som Pilegrimsruten.

Dag 1 Tirsdag
Første dag på turen starter med båttur ombord på DS Skibladner Verdens eldste hjuldamper i denne type trafikk, er også pilegrimsbåt. Etter 1 1/2 times reise på Mjøsa ankommer vi Skibladnerbrygga i Moelv, hvor bagasjen reiser videre til Kvarstad Gård. Etter at de som har bestilt utleiesykler, har gjort seg kjent med disse, starter den guidede sykkelturen.

Første stopp blir Ringsaker kirke, som er en St. Olavskirke, bygd på midten av 1100-tallet. Klenodiet er et vakkert alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med  127 utskårne og forgylte bilder. Etter omvisning i kirken, går det videre vekselsvis på asfalt og grusvei til Kvarstad Gård, hvor vi skal overnatte.

I dette området har det bodd folk siden før vikingtiden, og gjenstander tilbake til bronselalderen er funnet på gården. I tillegg til å være en gård i full drift, produseres det også flere sorter sjokoladekonfekt, iskrem og sorbeter her. Middag basert på råvarer fra gården serveres i hovedbygningen og desserten vil bestå både av sjokolade og iskrem. Overnatting skjer i sidebygningen på tunet, som har 13 sengeplasser fordelt på fem rom, to stuer og et godt utstyrt kjøkken, ett bad med dusj og toalett, i tillegg til separat toalett i første etasje og separat dusj i kjelleren.

Strekning: Cirka 12 kilometer.
.
Dag 2 Onsdag
Etter en herlig frokost fortsetter vi gjennom Brumunddal sentrum mot Mjøsa på vekselsvis asfalt og grusvei. Jessnes er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Her blir det tid til lunsj og evt. en svømmetur i Mjøsa.

Domkirkeodden er ett av landets største middelaldermuseer, med Domkirkeruinene som hovedattraksjon. Her blir vi kjent med historien om Domkirkeodden og får høre de syngende guidene inne i Hamardomen, som er en helt spesiell opplevelse.

Like ved museet ligger Pilegrimssenter Hamar. Her blir det enkel servering samt informasjon om pilegrimsledene.

Vi fortsetter gjennom Hamar sentrums populære rekreasjons- og aktivitetsområde med badestrender og stupetårn. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1000.

Herfra er det 4,5 kilometer til Fjetre gård som er overnattingsstedet de neste to dagene. Vertinne Astrid Marie byr på hjemmelaget tradisjonsmat i hovedbygningen. Gården er også ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting i kårbygningen, om har 12 senger fordelt på seks rom..

Strekning:
Kvarstad Gård – Fjetre gård: 28 kilometer

Dag 3 Torsdag
Denne dagen blir det rundtur i Stange Vestbygd, som kan by på et sjeldent stykke kulturlandskap med idylliske landeveier, vakre gårdstun, små husmannsplasser og strender langs Mjøsa. Her ligger også  mange storgårder med en lang historie. Flere av dem
er omtalt i Kongesagaen og en har en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson.

Vi gjør en avstikker til naturreservatet Rotlia. Naturreservatet har en rik flora, med edelløvskog, og det er registrert over 220 plantearter her. Det blir flere stopp og orientering om lokal historie underveis. Medbrakt niste spises på Ekeberg gård. 

Vi besøker Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker. Her får vi bl.a. vite hvorfor Stange kirke var et utvalgt sted i middelalderen og områdets forbindelse tilbake i vikingetiden. Kirken er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang».Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver.

I løpet av dagen skal vi også besøke flere gårdskafeer, med lokale godsaker på menyen - og gjerne ta en svømmetur i Mjøsa, hvis været tillater det.

Atlungstad Brenneri produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen på det historiske brenneriet får du se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt.

Middagen på Fjetre serveres denne dagen i stabburspuben, som har flott utsikt mot Mjøsa fra uteserveringen. I annen etasje er et lite museum til ære for Astrid Maries oldefar; skøytelegenden Peter Sinnerud.

Strekning rundtur: Cirka 40 kilometer
 
Dag 4 Fredag
Avreisedag.
Dette blir en lett og fin sykkeldag rundt Åkersvika naturreservat og gjennom friluftsmuseet til Migrasjonsmuseet. På vei mot Hamar sentrum sykler vi forbi Åker Gård, som var høvdingsete i jernalderen. En av de største gullskattene i Norge er funnet her.

Strekning: 14 kilometer.

Turinformasjon
Turen går i perioden: 17.- 20. juli 2018.

Pris kr 6 550,- per person, som inkluderer:

  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Kvarstad gård.
  • To overnattinger i dobbeltrom, to middager, to frokoster og nistepakke på Fjetre gård.
  • Inngang og omvisning på Domkirkeodden.
  • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
  • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
  • Bagasjetransport, turguide.


Ikke inkludert i prisen: Drikke til maten.  

Enkeltromstillegg: Kr 300,- per natt.

Distanse: Cirka 94 kilometer.

Sykkelutleie: Vi formidler sykkelutleie av hybridsykler og el-sykler.
 

For mer informasjon/bestilling, kontakt www.matogturglede.no på tlf 912 41 229 eller post@matogturglede.no