SYKKELTUR PÅ PILEGRIMSRUTEN 17.- 20. juli 2018

Bli med på en guidet sykkeltur i et vidt og fint kulturlandskap. Nyt lokal mat og drikke, og få med deg mange fine kulturopplevelser underveis. Store deler av ruten går på Nasjonal sykkelrute nr. 7, også kjent som Pilegrimsruten.

Dag 1 Tirsdag
Første dag på turen starter med båttur ombord på DS Skibladner Verdens eldste hjuldamper i denne type trafikk, er også pilegrimsbåt. Etter 1 1/2 times båttur på Mjøsa ankommer vi Skibladnerbrygga i Moelv, hvor det blir utdeling av sykler. Bagasjetransport til Kvarstad gård.

Ringsaker kirke er en St. Olavskirke, bygd omkring midten av 1100-tallet. Klenodiet er et alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 100 utskårne bilder. Etter omvisning i kirken, går det videre vekselsvis på asfalt og grusvei til Kvarstad Gård, hvor vi skal overnatte. I dette området har det bodd folk siden før vikingtiden, og gjenstander tilbake til bronselalderen er funnet på gården. I tillegg til å være en gård i full drift, produseres det sjokoladekonfekt, flere sorter iskrem og sorbeter her. Middag basert på råvarer fra gården serveres i hovedbygningen.

Strekning: Cirka 12 kilometer.
.
Dag 2 Onsdag
Turen går gjennom Brumunddal sentrum i retning Mjøsa på vekselsvis asfalt og grusvei. Jessnes er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser, hvor vi setter av tid til lunsj. Vi fortsetter langs Mjøsa mot Hamar og til Domkirkeodden. I ett av landets største middelaldermuseer, med Domkirkeruinene som hovedattraksjon, blir vi med på noen av museets faste omvisninger.

Like ved museet ligger Pilegrimssenter Hamar, hvor alle er velkommen innom for mer informasjon om pilegrimsledene.

Vi fortsetter gjennom Hamars populære rekreasjons- og aktivitetsområde med badestrender og stupetårn. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1000.

Herfra er det kort vei (4,5 kilometer) til Fjetre gård som er overnattingsstedet de neste to dagene. Vertinne Astrid Marie byr på hjemmelaget tradisjonsmat i hovedbygningen. Gården er også ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting i kårbygningen.

Strekning:
Kvarstad Gård – Fjetre gård: 28 kilometer

Dag 3 Torsdag
Denne dagen blir det rundtur i et sjeldent stykke kulturlandskap med idylliske landeveier, vakre gårdstun, små husmannsplasser og strender langs Mjøsa. Her ligger også  mange storgårder med en lang historie, flere av dem er omtalt i Kongesagaene. En av de har en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson.

Vi gjør en avstikker til naturreservatet Rotlia. Naturreservatet har en rik flora, med edelløvskog, og det er registrert over 220 plantearter her. Det blir flere stopp og orientering om lokal historie underveis. Medbrakt niste spises på Ekeberg gård. 

Vi besøker Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker. Her får vi bl.a. vite hvorfor Stange kirke var et utvalgt sted i middelalderen og områdets forbindelse tilbake i vikingetiden. Kirken er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang».Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver.

I løpet av dagen skal vi også besøke flere gårdskafeer, med lokale godsaker på menyen - og ta en svømmetur i Mjøsa, hvis været tillater det.

Atlungstad Brenneri produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen i det historiske brenneriet får du se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt.

Middagen på Fjetre serveres denne dagen i stabburspuben, som har flott utsikt mot Mjøsa fra uteserveringen. I annen etasje på stabburspuben er et lite museum til ære for Astrid Maries oldefar; skøytelegenden Peter Sinnerud.

Strekning rundtur: Cirka 40 kilometer
 
Dag 4 Fredag
Avreisedag.
Dette blir en lett og fin sykkeldag rundt Åkersvika naturreservat og gjennom friluftsmuseet til Migrasjonsmuseet. På vei mot Hamar sentrum sykler vi forbi Åker Gård, som var høvdingsete i jernalderen. En av de største gullskattene i Norge er funnet her.

Strekning: 14 kilometer.

Turinformasjon
Turen går i perioden: 17.- 20. juli 2018.

Pris kr 7 100,- per person, som inkluderer:

  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Kvarstad gård.
  • To overnattinger i dobbeltrom, to middager, to frokoster og nistepakke på Fjetre gård.
  • Inngang og omvisning på Domkirkeodden.
  • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
  • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
  • Bagasjetransport, turguide.


Ikke inkludert i prisen: Drikke til maten.  

Enkeltromstillegg: Kr 300,- per natt.

Distanse: Cirka 94 kilometer.

Sykkelutleie: Vi formidler sykkelutleie av hybridsykler og el-sykler.
 

For mer informasjon/bestilling, kontakt www.matogturglede.no på tlf 912 41 229 eller post@matogturglede.no