Juli 2017 På sykkel langs Pilegrimsruten

Sett av noen dager til sykling i noe av det videste og fineste kulturlandskapet i Norge! Nyt lokal mat og drikke og bli kjent med regionens St. Olavsarv og lokale kulturarv. Store deler av sykkelruten følger Pilegrimsruten (Nasjonal sykkelrute nr. 7).

PROGRAM

Dag 1 Tirsdag

Dag 1  Kl. 15.00 Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer
Skibladner er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk. Den er også pilegrimsbåt, siden vannveien over Mjøsa, ble brukt som en del av pilegrimsleden til Nidaros. Etter 1 ½-times båttur på Norges største innsjø, ankommer du Moelv brygge. Her blir det utdeling av sykler, kart og turbeskrivelse. Bagasjetransport til Kvarstad gård.

Ringsaker kirke er viet til Olav den Hellige og bygd omkring midten av 1100-tallet. Klenodiet er et alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 100 utskårne bilder. Kirken er sommeråpen. Følg ruten videre på vekselsvis asfalt og grusvei til Kvarstad gård. Dette er en gård i full drift, og i tillegg produseres det blant annet sjokoladekonfekt, iskrem og sorbet her. Middag serveres i hovedbygningen. 

Dag 2 Onsdag
Vi anbefaler å starte dagen med en avstikker til Prøysenhuset. Prøysenhuset er bygd til minne om Alf Prøysen og ligger like ved husmannsplassen Prøysen, hvor dikteren vokste opp.

Simenstad gard ligger tre kilometer fra Prøysenhuset og er en godt bevart gård, med bygninger fra 1700-tallet og intakt interiør. Hver onsdag i juli er det åpen gårdskafé, hvor vertinne Brit byr på fargerike småretter med råvarer fra gården. Fortsett videre gjennom Brumunddal sentrum i retning Mjøsa. På vekselsvis asfalt og grusvei må du opp noen korte kneiker hvor du fra siste topp kan nyte utsikten over Mjøsa før du triller ned mot Jessnes og til en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Følg skiltet rute langs Mjøsa mot Hamar sentrum og fortsett gjennom byens populære rekreasjons- og aktivitetsområde med badestrender og stupetårn.

Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1000. Herfra går det slakt oppover på gang- og sykkelvei, til kulturlandskapet igjen åpner seg i alle retninger. Ruten fortsetter på bygdeveier til neste overnattingssted.

Bryhni Søndre er tuftet på restene av en middelaldergård, og verten forteller gjerne om gårdens historie før middag.  

Dag 3 Torsdag
Etter frokost går det samme vei tilbake noen få kilometer for så å fortsette på gang- og sykkelvei mot Stange sentrum og videre inn i Stange Vestbygd. Verdt et besøk er Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker. Kirken er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver. Kirken er åpen for besøk hver dag i juli.

Fortsett videre på Vestbygdavegen. Frister det med en svømmetur i Mjøsa, ligger Gillundstranda ned til venstre. På noen av gårdene kan du handle med deg råvarer som grønnsaker og bær eller besøke gårdskafeer med lokale godsaker på menyen. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger også storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i kongesagaene. Ringnes Gård er nevnt i Olav den helliges saga. Dette var Kjetil Kalvs hovedsete, en nær venn av Olav Haraldsson, og som ble gift med kongens halvsøster, Gunnhild.

Atlungstad Brenneri, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen i det historiske brenneriet får du se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt.

Herfra er det kort vei til Fjetre gård. Etter innsjekking byr vertinne Astid på hjemmelaget tradisjonsmat i gårdspuben. Gården er også ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting skjer i den restaurerte kårbygningen på tunet.

Dag 4 Fredag
Følg skiltet rute mot Hamar sentrum og videre til Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, kan du fra kl. 12 - 15 bli med på en eller flere av museets faste omvisninger. I tillegg til kåseri og gregoriansk sang i Hamardomen, anbefales omvisningen i middelalderanlegget og i Urtehagen.

Like ved museet ligger også Pilegrimssenter Hamar, hvor alle er velkommen innom for mer informasjon om Pilegrimsleden.

Overnatting siste dag blir Clarion Collection Hotel Astoria. Hotellet ligger midt i Hamar sentrum med kort avstand til Hamar skysstasjon og friluftsområdene langs Mjøsa.

Dag 5 Lørdag
En ekstra dag? Edvard Munch ble født i Løten. Vi anbefaler sykkeltur langs Munch-ruten til Klevfos, Munch-Senteret og Rokoberget.
 

Turene for sesongen 2017 skjer i perioden:
11. - 15. juli
25. - 29. juli

Pris kr 7 310,- per person, som inkluderer:

• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom og frokost på Kvarstad gård.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Bryhni Søndre.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Fjetre gård.
• Kveldsbuffet, overnatting i dobbeltrom, frokost på Clarion Collection Hotel Astoria
• Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
• Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
• Bagasjetransport.
• Kart og turbeskrivelse.

Ikke inkludert i prisen:
• Omvisning på Domkirkeodden under de åpne omvisningene. Pris kr 110,- som betales i hovedporten.
• Drikke til maten.

Turen kan bestilles med tre overnattinger. Pris kr 6 520,- per person.
I prisen er inkludert:

  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Kvarstad gård.
  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Bryhni Søndre.
  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Fjetre gård.
  • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
  • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
  • Bagasjetransport, kart og turbeskrivelse.

Sykkelutleie
Vi formidler sykkelutleie av sykler med 7 gir, hjelm og lås. Pris kr 450,-. Det er også mulig å leie gode hybridsykler.


For mer informasjon og booking, ta kontakt med Pilegrimssenter Hamar på e-post: hamar@pilegrim.info eller telefon 912 41 229.