Juli 2017 I SPORENE TIL HELLIG OLAV

Sett av noen dager til sykling i noe av det videste og fineste kulturlandskapet i Norge! Nyt lokal mat og drikke og bli kjent med regionens St. Olavsarv og lokale kulturarv. Store deler av sykkelruten følger Pilegrimsruten, Nasjonal sykkelveg nr. 7.

PROGRAM

Dag 1 Tirsdag

Lillehammer
På Lillehammer skysstasjon ligger det populære vandrerhjemmet Lillehammer Stasjonen i gangavstand til mange av byens attraksjoner. Herfra er det også kort vei til Skibladnerbrygga.

Kl. 15.00 Båttur med DS Skibladner
Skibladner er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, og gir deg en ekte opplevelse av dampskipstrafikken på 1800-tallet. Den er også en pilegrimsbåt, siden vannveien over Norges største innsjø; Mjøsa, ble brukt som en del av pilegrimsleden til Nidaros. Ombord kan du nyte det vakre Mjøslandskapet. Etter halvannen time ankommer Skibladner Moelv, hvor det blir utdeling av sykler, kart og turbeskrivelse. Herfra vil også bagasjen bli transportert til Kvarstad gård.

Mjøskastellet og Ringsaker kirke
Følg skiltet sykkelrute forbi Steinsodden naturreservat. På den lille klippeøya Steinsholmen ligger ruinene av Norges største tårnbygning fra middelalderen. Mjøskastellet skal ha blitt oppført av Kong Håkon Håkonsson i 1234, og ble strategisk plassert her hvor Mjøsa er på sitt smaleste. Like ved ligger Ringsaker kirke, bygd omkring midten av 1100-tallet og viet til Olav den Hellige. I middelalderen var den et viktig mål for pilegrimer på vei mot Nidaros. Klenodiet er et alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 100 utskårne bilder. Kirken holder åpen hver dag om sommeren, og etter et besøk her, går turen videre på skiltet rute til du kommer til Ringsakerveien og tar av til Karstad gård.

Kvarstad gård
Kvarstad gård ligger idyllisk til på en høyde, med historie som kan spores tilbake til vikingtiden. Gården er i full drift, med produksjon av gris, korn, poteter og skog. I kårbygningen er det 13 senger fordelt på fem rom, ett bad og separat toalett og ett bad med toalett i kjelleren. Hovedbygningen har ett rom med dobbeltseng og to separate senger på hemsen, og ett bad med toalett. Samt to dobbeltrom som deler på ett bad. To retters middag laget fra grunnen av serveres i hovedbygningen.

Moelv - Kvarstad gård: Cirka 15 kilometer.

Dag 2 Onsdag
Prøysenhuset
Etter frokost kan du ta en avstikker til Prøysenhuset, hvor du det siste stykket sykler på Prestvegen; en gammel ferdselsveg mellom Ringsaker og Veldre kirker. Her finnes tufter og rester etter gamle husmannsplasser og Prøysenhuset, bygd til minne om forfatteren og dikteren Alf Prøysen. Husmannsplassen Prøysen, hvor dikteren vokste opp  er opprinnelig og står nå som den gjorde på 1920-tallet. I museets kafe serveres norsk husmannskost, kaffe og kaker.

Simenstad gard
Simenstad gard ligger tre kilometer fra Prøysenhuset. Den godt bevarte gården, har bygninger med historie tilbake til 1700-tallet og intakt interiør. I juli måned er det åpen gårdskafé hver onsdag med servering retter basert på urter, grønnsaker og frukt fra Brits økologiske kjøkkenhage.

Herfra sykler du inn mot Brumunddal sentrum, for så å fortsette i retning Mjøsa vekselsvis på asfalt- og grusvei. Du må opp noen kneiker før du på siste topp kan nyte storslagen utsikt over Mjøsa og trille nedover mot Jessnes. Jessnesstranda er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Du kan gjøre et stopp ved Fiskehytta hvor det er badeplass og kiosk. (Åpen fra kl. 12 i sesong.)

Fortsett sørover langs Mjøsa mot Hamar sentrum, gjennom byens populære rekreasjons- og aktivitetsområde, badestrender og stupetårn. Etter marinaen går det vei til høyre ut til Tjuvholmen (skiltet), hvor det ligger en relativt stor gravhaug, plassert godt synlig fra innseilingen til Åkersvika. Haugen forteller om hvor viktig Mjøsa har vært som kommunikasjonsåre, og kan dateres tilbake til bronsealderen, ca.1800-500 f. Kr. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det også gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet fram til vikingtidens slutt omkring år 1000. På andre siden av Stangebrua går det slakt oppover på gang- og sykkelvei til du ser Ottestad kirke og kulturlandskapet som igjen åpner seg i alle retninger. Fortsett på lite trafikkerte bygdeveier ned mot Bryhni Søndre.

Strekning: Cirka 49 kilometer

Bryhni Søndre
Bryhni Søndre er tuftet på restene av en middelaldergård, og har gjennomgått et omfattende restaureringsarbeid. Verten forteller gjerne om gårdens historie før middag. Overnatting i kårboligen fra 1760, hvor det er ni soverom med i alt 15 senger, tre bad med dusj/toalett, kjøkken med spiseplass og stue med peis. Middag basert på middelalderens kokekunst, serveres her.

Dag 3 Torsdag - Stange Vestbygd
Etter frokost kan du sykle samme vei tilbake noen kilometer for så å fortsette på gang- og sykkelvei mot Stange sentrum. Fortsett opp en slak bakke til du snart får praktfull utsikt over Stange Vestbygd og Mjøsa. Ta til venstre mot Såstad, hvor det lå en sognekirke i middelalderen. Herfra går det på grusvei retning nordover.

Stange kirke
I neste kryss ligger Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker, omtalt allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga.  Prekestolen fra 1630 er rikt utsmykket med bibelske motiver. Stange kirke er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Hun var gjest i prestegården mens hun malte sine kirkemotiver i 1899-1903. Kirken er åpen for besøk hver dag i juli fra kl 11- 16.

Fortsett ut på den asfalterte Vestbygdavegen. Frister det med en svømmetur i Mjøsa, ligger Gillundstranda ned til venstre. På noen av gårdene langs Vestbygdaveien går det an å handle grønnsaker og bær i sesong. Det anbefales en stopp på Elton Søndre, som byr på godsaker som vafler med gårdens jordbær og kesam.  Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger også storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i islandske og norske kongesagaer.  Ringnes Gård er nevnt i Olav den helliges saga. Dette var Kjetil Kalvs hovedsete, en nær venn av Olav Haraldsson, som ble gift med kongens halvsøster, Gunnhild.

Atlungstad Brenneri
I dette historiske brenneriet ved Mjøsa, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Bli med på omvisning og se de imponerende gjæringstankene, og opplev atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etter omvisningen blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt.

Fjetre gård
En kilometer fra Atlungstad Brenneri ligger tradisjonsrike Fjetre gård, hvor det blir servert tradisjonsmat i gårdspuben. Gården er også ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting i en nyrestaurert bygning fra 1750 med 12 sengeplasser fordelt på seks rom, to bad med dusj og toalett, to stuer og et godt utstyrt kjøkken.

Bryhni Søndre - Fjetre: Cirka 23 kilometer.

Dag 4 Fredag Domkirkeodden
Etter frokost går turen inn mot Hamar sentrum og videre til Domkirkeodden.
Her i ett av landets største middelaldermuseer, kan du fra kl. 15 bli med på en eller flere av museets faste omvisninger. I tillegg til gregoriansk sang i Hamardomen, anbefales omvisningen i middelalderanlegget og i Urtehagen. Domkirkeodden var et naturlig stoppested for pilegriimer i middelalderen på vei til Nidaros. Bli med på en eller flere av museets faste omvisninger fra kl.12-15, som kåseri og vakker gregoriansk sang i Hamardomen, omvisning i middelalderanlegget og i urtehagen.

Ved Domkirkeodden ligger også Pilegrimssenter Hamar, hvor alle er velkommen innom for en prat og for infomasjon om pilegrimsvandringer mellom Oslo og Nidaros og regionale vandringer.

Strekning:
Fjetre - Domkirkeodden - Hamar sentrum: 15 kilometer.

Clarion Collection Hotel Astoria
Overnatting på hotell med godt utstyrte og nyoppussede rom. Hotellet ligger midt i sentrum med kort avstand til skysstasjonen og friluftsområdene langs Mjøsa.

Dag 5
Syklene leveres hos Hamarregionen Turistkontor i sentrum.
En ekstra dag til overs? Da foreslår vi en dagstur til Klevfos/Munch-Senteret via Munch-ruten og Rokoberget.

Turene for sesongen 2017 skjer i perioden:
11. - 15. juli
18. - 22. juli
25. - 29. juli

Pris kr 7 310,- per person, som inkluderer:
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom og frokost på Kvarstad gård.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Bryhni Søndre.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Fjetre gård.
• Kveldsbuffet, overnatting i dobbeltrom, frokost på Clarion Collection Hotel Astoria
• Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
• Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
• Bagasjetransport.
• Kart og turbeskrivelse.

Ikke inkludert i prisen:
• Omvisning på Domkirkeodden under de åpne omvisningene. Pris kr 110,- som betales i hovedporten.
• Drikke til maten.

Turen kan bestilles med tre overnattinger. Pris kr 6 520,- per person.
I prisen er inkludert:

  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Kvarstad gård.
  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Bryhni Søndre.
  • Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Fjetre gård.
  • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.
  • Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.
  • Bagasjetransport, kart og turbeskrivelse.

Sykkelutleie
Vi formidler sykkelutleie av sykler med 7 gir, hjelm og lås. Pris kr 450,-. Det er også mulig å leie gode hybridsykler.


For mer informasjon og booking, ta kontakt med Pilegrimssenter Hamar på e-post: hamar@pilegrim.info eller telefon 912 41 229.