GUIDET SYKKELTUR I MJØSREGIONEN, 20.-24.7.2019

Sett av noen dager til sykling i et vidt og fint kulturlandskap! Nyt smaken av lokal mat og drikke og bli nærmere kjent med regionens historie og kulturarv.

Dag 1 Lørdag
Ankomst Hamar. Båttur med DS Skibladner over Mjøsa til Gjøvik. Etter utdeling av utleiesykler og bagasjetransport til overnattingsstedet, settes noen timer av til egen disposisjon. For å bli kjent med byen, anbefales et besøk på Gjøvik gård. Her formidles byens historie, om glass og industri, akevitt og poteter. I gågata ligger Gjøvik sjokoladefabrikk, som byr på over 100 smaksvarianter og fasonger. Kun ekte råvarer brukes her, og sjokoladefabrikken er et fast stoppested for sjokolade-elskere. I sentrum ligger også Gjøvik Olympiske Fjellhall, bygget til de Olympiske Vinterleker 1994, og som er verdens største publikumshall i fjell. 

Fra Gjøvik blir det felles sykkeltur til Annexstad gård. Gården ligger idyllisk til nede ved Mjøsa, og har en historie som kan spores tilbake til 1300-tallet. Overnatting skjer i gamle og velholdte bygninger. De fleste har innlagt strøm, men bad og toalett er i hovedbygningen, hvor det også er to soverom. Ønskes en mer minneverdig form for overnatting, er dette mulig i grisehuset fra 1902, med plass til to i hver binge. Verten forteller om gårdens historie før middagen, som serveres på låven.

Dag 2 Søndag
Etter frokost går turen sørover til Peder Balke-senteret. Her malte den kjente landskapsmaleren Peder Balke en serie på 12 veggmalerier i 1834. National Gallery i London og The Metropolitan Museum of Art i New York har begge hatt egne utstillinger om han. I tillegg til et galleri, er det også en kafé og butikk på området. 

Vi gjør en stopp ved Balke kirke. Middelalderkirken fra cirka år 1170 er kjent for sin altertavle; Mariatavlen. I området finnes gravhauger fra jernalderen, kirkegård fra middelalderen og rester etter "Oldtidsvegen" som gikk fra kirken og ned mot Mjøsa.

Det blir også en avstikker til Helen Fredholms «Cottage garden». Denne frodige og romantiske hagen er anlagt rundt et sveitserhus fra 1900, og høye klatreroser og klematis preger hagen. Her er det mulig å få en guidet vandring.

I Totenvika venter Skibladner, og det blir ny tur over Mjøsa. Etter ankomst Tingnes, er det kort vei til Hoel Gård. Etter å ha syklet ned Norges lengste lindeallé er vi framme på tunet til denne storgården. Her bodde i sin tid den kjente bondehøvdingen Halvor Hoel, som ledet bøndenes kamp mot embetsveldet etter 1814.

Dag 3 Mandag
Etter frokost går turen langs Mjøsa på vekselsvis asfalt og grusvei, og snart får vi fin utsikt over Furnesfjorden og Brumunddal sentrum. Fra Brumunddal går ruta på asfalt og grusvei, og etter å ha syklet opp og ned noen kneiker, triller vi nedover mot Jessnes. Dette er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser langs Mjøsa.

Domkirkeodden er ett av landets største middelaldermuseer, med Domkirkeruinene som hovedattraksjon. Her gjør vi en stopp for å bli nærmere kjent med museets middelalderhistorie og høre vakker sang i Hamardomen. Vi skal også smake på Urtehagens egen urtedrikk. Ved Domkirkeodden ligger Pilegrimssenter Hamar, som byr på kaffe og informasjon om Gudbrandsdalseden, som senteret ligger langs.

Vi fortsetter gjennom Hamars rekreasjonsområde med badestrender og stupetårn. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. Herfra går det slakt oppover på gang- og sykkelvei før kulturlandskapet åpner seg i alle retninger, og på lite trafikkerte bygdeveier går det videre til Bryhni Søndre.

Bryhni Søndre er en nyrestaurert herskapelig gjestegård med bygninger fra 1760 og egenimporterte viner. Restene av gården en tuftet på middelaldergård, og verten forteller om gårdens historie før middag. Kårboligen vi skal overnatte i, har fin utsikt over kulturlandskapet fra terrassen.

Dag 4 Tirsdag
Denne dagen skal vi oppleve ekte landliv i Stange Vestbygd. Få bygder kan oppdrive et slikt kulturlandskap, vakre gårdstun, små husmannsplasser, gravhauger og kulturminner som her. Langs Mjøsa ligger også mange storgårder med en lang historie, og flere av dem er omtalt i Kongesagaene. Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker, og her får vi høre om hvorfor dette stedet var et viktig stoppested for pilegrimer i middelalderen og om vikingtiden. Vi skal også besøke gårdskaféer, med lokal mat og drikke på menyen.

På Atlungstad Brenneri produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen i det historiske brenneriet får vi se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevitt-lageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter.

Herfra er det kort vei til Hamar sentrum og Clarion Collection Hotel Astoria, hvor vi skal overnatte. Hotellet ligger i gangavstand til Hamar stasjon og strendene lans Mjøsa.

Dag 5 Onsdag
I Hamar sentrum besøker vi Kirsten Flagstads fødested, som i dag er museum med utallige private gjenstander, rekvisitter, plater og fotografier. Samlingen er navngjeten, ikke minst på grunn av de mange flotte kostymene, mange av dem fra The Metropolitan Opera House i New York. Det blir tid til litt shopping i sentrum før avreise.

Turinformasjon:

Lengde sykkeltur: Cirka 127 kilometer.

Pris: Kr 6 700,- per person, som inkluderer:
• To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Annexstad gård.
• To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Hoel Gård.
• To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Bryhni Søndre.
• Kveldsbuffet, overnatting i dobbeltrom og frokost på Clarion Collection Hotel Astoria
• Inngang, omvisning og urtedrikk på Domkirkeodden.
• Omvisning på Atlungstad Brenneri inkl. fire smaksprøver på akevitt.
• Inngang, omvisning på Kirsten Flagstad-museet
• To båtturer med DS Skibladner.
• Bagasjetransport, turguide.

Ikke inkludert: Drikke til måltidene.

Sykkelutleie:
Vi formidler sykkelutleie av landevei/bysykler og el-sykler.
• Landeveisykkel: Kr 500,-.
• El-sykkel: Kr 800,-.


Prisene gjelder for fem døgn og inkluderer hjelm og lås.


Turen passer for sykkelvante folk i god kondisjon. 

For informasjon/bestilling, kontakt Bente hos Mat- og turglede.no på tlf. 912 41 229 eller e-post: post@matogturglede.no

Påmeldingsfrist: 24. juni.