SYKKEL- OG VANDRETUR TIL ROKOBERGET

Dette er opplevelsesrik tur, med mange kulturminner og historiske steder langs ruten. Sykkelturen følger småveier i et åpent kulturlandskap og på skogsveier med lite trafikk. Målet med turen er kirkeruinen på Rokoberget, som var et valfartssted for pilegrimer i middelalderen.


Sykkelturen kan starte fra gjestegården Bryhni Søndre  som ligger syv kilometer øst for Pilegrimsleden. Ved Horne bru krysser du Svartelva. Tre elver munner ut i Svartelva ved Ilseng, noe som preger kulturlandskapet og som har lagt til rette for et rikt fugleliv.

Munch-ruten
Det var i Løten Edvard Munch ble født og etter noen kilometer, kommer du inn på Munch-ruten med informasjonstavler som viser kunstnerens tilknytning til Løten. Den første er ved Tofsrud gård, som var Christian Munchs arbeidsplass da familien Munch bodde i Løten. På grusveien skiltet til Byhagen, ligger By gård, som er den eldste i Løten kommune med bosetting som skriver seg fra tiden omkring Kr. f. Ingen gård i Hedmark kan oppvise så mange gravfunn som By. Det var til By Gård Christian og Laura Munch flyttet da de giftet seg og fikk Johanne Sophie. Sophie som døde av tuberkulose som barn, antas å være modellen for det kjente motivet "Det syke barn". I enden av veien ser du snart Løtens eneste rundkjøring. På venstre hånd kan du se Østre Englaug gård, hvor Edvard Munch ble født 12. desember 1863. Familien leide i annen etasje på gården.

Klevfos og Ådalsbruk
Like bortenfor rundkjøringen ligger Klevfos Industrimuseum. Papirfabrikken ble lagt ned i 1976, og ligger slik den lå ved nedleggelsen med intakte maskiner, dam- og kanalanlegg og bomiljø. Her er store friområder med benker, bord og lekeapparater.

Munch-Senteret
Her ligger også Munch-Senteret, hvor omvisning tilbys i utstillinger med fokus på den unge Edvard Munch, på besøkene han gjorde på Hedmarken etter at familien flyttet til Oslo og på hans barndomsarbeider.

Turen fortsetter langs Svartelva og over elva ved Klæpa bruk, som er et mølleanlegg fra 1867. Etter å ha krysset Svartelva går det vei til venstre mot Voldmo. Her er grensen til taigaen passert; det euro-asiatiske barskogbeltet, og du sykler inn i et landskap med myr, tett skog, furumoer og småbruk med husdyr på beite. Etter noen kilometer på grusveier går det oppover i cirka en kilometer til et fint utsiktspunkt og antageligvis den største av alle hoppbakkene i Løten på begynnelsen av 1900-tallet. Bakkerekorden på 44,5 meter ble satt i 1937. Parker eller trill syklene for å gå de to siste kilometerne sti gjennom skogen til Rokoberget og kirkeruinen, 355 m.o.h.

Rokoberget
Rokoberget har vært et hellig sted siden hedensk tid. Da kristendommen kom, ble et stort antall kirker viet til erkeengelen Mikael reist i Norge. En av grunnene til at det ble bygd en slik kirke her, kan være at den korteste veien mellom Oslo og Trondheim gikk gjennom Løten, og i den katolske perioden overnattet pilegrimer på Rokoberget på vei til Nidarosdomen. Dette har også vært et valfartssted med gudstjenester på visse dager i året, som Mikkelsmessen 29. september. Det finnes også merker etter en gammel bygdeborg, og det var her bygdefolket samlet seg til Jonsok-fest. I dag holdes det Olsok-messe på det gamle kirkestedet. Stien ned til høyre bak klokketårnet fører til et fint utkikkspunk med utsikt ned på Rokosjøen, Løtenbygda og opp til søndre Hedmarksvidda. Østover skimtes Vesle Rokosjøen med våtmarksområdene og videre mot Glommadalføret. Rokoberget er også kjent for sin artsrike flora, og det skal fortsatt finnes arter som hjertegras, marianøkleblom, bakkemynte og smalfrøstjerne.Her er det også fint å spise medbragt niste, før turen går tilbake via Ådals Bruk og en kortere rute tilbake til Bryhni Søndre.

Overnatting på Bryhni Søndre
Overnatting i gårdens kårbolig, som har 15 sengeplasser fordelt på ni rom.  Her er tre bad, kjøkken med stor spiseplass og stue med peis. Om sommeren kan frokosten nytes ute på den usjenerte terrassen. I tillegg tilbys ett dobbeltrom i hovedbygningen. Overnattingsgjester kan velge mellom selvhushold eller bevertning i hovedhuset. Gården har fokus på lokalproduserte råvarer og kjøkkenhagen gir friske urter, som benyttes i de fleste av rettene på menyen. Her serveres også retter inspirert av middelalderens kokekunst.

Lengde: Cirka 34 kilometer inkl. vandringsetappe.

Delstrekning: Klevfos/Ådals Bruk – Rokoberget cirka 12 kilometer inkl. vandring.

SESONG: Mai-september
PASSER FOR: Natur- og kulturinteresserte i god kondisjon.
ANTALL: Fra 8 - 15 personer.
PRIS: Fra kr. 1 430,- per person, som inkluderer en overnatting i dobbeltrom, niste, kaffe og te, tre-retters middag (middelalder-meny), omvisning og kaffestopp på  Munch-Senteret, turbeskrivelse og kart.

Det er også mulig å  bestille guidet tur mot et tillegg i prisen.