EN SMAK AV PILEGRIMSLEDEN - BUSSGRUPPER

Bli kjent med Hamars middelalderhistorie, kulturminner og den lokale St. Olavsarven. Vandre gjennom et landskap med historie tilbake til vikingtiden, lær om hvordan middelalderens munker brukte planter i matlaging og til medisinsk bruk, koble av med gregoriansk sang i Hamardomen og få servert mat inspirert av middelalderens kokekunst.

FORSLAG DAGSPROGRAM

Dag 1
Kl. 09.00 Vandring
Pilegrimsleden gjennom Stange Vestbygd er en vandring i et kulturlandskap som byr på gravhauger, idylliske landeveier, vakre gårdstun, husmannsplasser og et vidt utsyn mot Mjøsa. Turen kan starte ved Ekeberg gård i Stange, hvor vi går på bygdeveier gjennom skog, forbi gårder og husmannsplasser og i et kulturlandskap med stor kulturhistoriske verdi.
Strekning Ekeberg gård – Stange kirke: Cirka 7 kilometer.

Kl. 11.30 Stange kirke
Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker, omtalt allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga.  Prekestolen fra 1630 er rikt utsmykket med bibelske motiver. 

Etter omvisningen går turen videre med buss. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger storgårdene på rekke og rad, noen av dem er beskrevet i islandske og norske kongesagaer, blant i Olav den helliges.

Kl. 13.00 Staur gård, lunsj
Staur Gård har vært både kirkegods under Hamarbispen og krongods. I dag er hovedbygningen på gården brukt til konferanser og jubileer. På eiendommen finnes turområder og strender langs Mjøsa og et historisk hageanlegg. Her serveres to-retters lunsj.

Kl. 15.00 Atlungstad Brenneri, omvisning, akevittsmaking
I dette historiske brenneriet ved Mjøsa, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Bli med på omvisning og se de imponerende gjæringstankene, og opplev atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etter omvisningen blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt. 

Kl. 17.30 Bryhni Søndre, middag
Historien til gården kan spores tilbake til år 200 før vår tidsregning. Bryhni Søndre er tuftet på restene av en middelaldergård, og har gjennomgått et omfattende restaureringsarbeid. Verten forteller om gårdens historie. Tre-retters middelaldermeny basert på lokale råvarer. 

Dag 2
Kl. 9.30 Prestvegen og Prøysenhuset
Transport til Prestvegen. Herfra går vi deler av strekningen som Ringsaker-presten vandret i "gamle dager" mellom kirkene sine. I dag er Prestvegen en del av Pilegrimsleden. 

«Det drog et eventyr og ei vise ætter Prestvegen hår eneste dag» skrev Alf Prøysen. Vår guide forteller om Prestvegen, tatere, fløttardagen, kremmere og livet i Prøysenstua; husmannsplassen hvor Alf Prøysen vokste opp. Formidleren bruker sang og Alf Prøysens lørdagsstubber. I Prøysenhuset bygd til minne om Prøysens forfatterskap, ligger også museets kafé med blant annet husmannskost og hjembakst på menyen. Vandring: Cirka 3 kilometer.

Kl. 12.00 Ringsaker kirke

Kirken er en steinbasilika og viet til St. Olav. Håkon Håkonssons saga skriver at kongen lot bygge en gildehall på nabogården til prestegården. Nærheten til kongsgården forteller at vi har med et svært gammelt kirkested å gjøre.

Kl. 13.00 Kvarstad gård, lunsj
Kvarstad gård ligger landlig til på en høyde i kulturlandskapet, med historie som kan spores tilbake til vikingtiden. Dette er en levende gård i full drift, med produksjon av gris, korn, poteter og skog.Gården tar i mot grupper for overnatting og servering, og i gårdsbutikken selges gårdens egen sjokoladekonfekt og iskrem. To-retters lunsj serveres i hovedbygningen.

Kl. 15.00 Vandring
Guidet vandring på Pilegrimsleden langs Mjøsa til Domkirkeodden. Strekning: 3 kilometer.

Kl. 15.30 Domkirkeodden
Domkirkeodden er ett av Norges største middelaldermuseer med Domkirkeruinene som hovedattraksjonen. Vår guide tar oss med på omvisning i middelalderanlegget, kåseri og gregoriansk sang i Hamardomen.


Kl. 19.00 Simenstad gard, middag
På Simenstad gard er det funnet fornminner som forteller om tidlig bosetning, og de godt bevarte bygningene har historie tilbake til 1700-tallet med intakt interiør. Vertinne Brit Skurdal Braastad har et hjerte for kombinasjonen mat og historie, blant annet middelalderens kokekunst. Middagen er basert på råvarer fra gården og regionen.

Dag 3
Turen kan fortsette videre til Lillehammer, om bord på DS Skibladner. Mjøsa har i alle tider spilt en viktig rolle som transportåre, og pilegrimer i middelalderen brukte også traseen over Mjøsa på sin ferd mot Nidaros. Skibladner er ikke bare verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, den er også pilegrimsbåt. Hver tirsdag, torsdag og fredag fra ultimo juni til medio august går rutebåten nordover til Lillehammer. 

Menyforslag:

Middag på Bryhni Søndre:
• Hønsesuppe med husets brød.
• Langtidskokt svineskank med honningbakte rotgrønnsaker og dampet grønnkål.
• Kanelbakte epler i mørdeigskål.

Middag på Simenstad gard:
• Varmrøkt sik på brød stekt i bakerovn.
• Hedemarkens middelaldergryte, med røkt svinekjøtt, byggryn og rotgrønnsaker.
• Honningbakte epler, skyr - og tyttebærrømme.


Passer for: Grupper fra 15 til 35 personer, med interesse for lokal kulturarv og mattradisjoner. Forslag overnattingssted: Clarion Collection Hotell Astoria, Hamar Vandrerhjem Vikingskipet eller Staur gård.