EN SMAK AV PILEGRIMSLEDEN - BUSSGRUPPER

Bli kjent med Hamars middelalderhistorie, kulturminner og den lokale St. Olavsarven. Vandre gjennom et landskap med historie tilbake til vikingtiden, lær om hvordan middelalderens munker brukte planter i matlaging og til medisinsk bruk, koble av med gregoriansk sang i Hamardomen og få servert mat inspirert av middelalderens kokekunst.

FORSLAG DAGSPROGRAM

Dag 1
Kl. 10.00 Vandring
Pilegrimsleden gjennom Stange Vestbygd er en vandring i et kulturlandskap som byr på gravhauger, idylliske landeveier, vakre gårdstun, husmannsplasser og et vidt utsyn mot Mjøsa. Vår tur kan starte ved Såstad gård, med historier tilbake til middelalderen. 
Strekning Såstad – Stange kirke: 2,5 kilometer.

Kl. 11.00 Stange kirke
Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker, omtalt allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Prekestolen fra 1630 er rikt utsmykket med bibelske motiver. Her får vi høre om hvorfor denne kirken var et utvalgt sted i middelalderen og om områdets forbindelse tilbake til vikingtiden. Etter omvisningen går turen videre med buss. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger storgårdene på rekke og rad, noen av dem er beskrevet i islandske og norske kongesagaer, blant i Olav den helliges.

Kl. 12.30 Staur Gård, lunsj
Staur Gård har vært både kirkegods under Hamarbispen og krongods. I dag er hovedbygningen på gården brukt til konferanser og jubileer. På eiendommen finnes turområder og strender langs Mjøsa og et historisk hageanlegg. Her serveres to-retters lunsj.

Kl. 14.00 Atlungstad Brenneri, omvisning, akevittsmaking
I dette historiske brenneriet ved Mjøsa, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Bli med på omvisning og se de imponerende gjæringstankene, og opplev atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etter omvisningen blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt. 

Kl. 16.00 Innsjekk på overnattingssted.

Kl. 17.30 Bryhni Søndre,middag
Bryhni Søndre som er tuftet på restene av en middelaldergård, har gjennomgått et omfattende restaureringsarbeid. Verten forteller om gårdens historie før vi får servert en tre-retters middag i hovedbygningen. 

Dag 2
Kl. 9.30
Ved ankomst Prestvegen, går vi på deler av dette gamle vegfaret som Ringsaker-presten vandret i "gamle dager" mellom kirkene sine. I dag er Prestvegen en del av Pilegrimsleden. 

«Det drog et eventyr og ei vise ætter Prestvegen hår eneste dag» skrev Alf Prøysen. Vår guide forteller om Prestvegen, tatere, fløttardagen, kremmere og livet i Prøysenstua; husmannsplassen hvor Alf Prøysen vokste opp. Formidleren bruker sang og Alf Prøysens lørdagsstubber. I Prøysenhuset bygd til minne om Prøysens forfatterskap, ligger også museets kafé med blant annet husmannskost og hjembakst på menyen. Vandring: Cirka tre kilometer.

Kl. 12.00 Ringsaker kirke
Kirken er en steinbasilika og viet til St. Olav, bygd omkring midten av 1100-tallet. Klenodiet er et vakkert alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 127 utskårne og forgylte bilder.

Kl. 13.00 Kvarstad Gård, lunsj
Kvarstad Gård ligger landlig til på en høyde i kulturlandskapet, med historie som kan spores tilbake til vikingtiden. Dette er en levende gård i full drift, med produksjon av gris, korn, poteter og skog.Gården tar i mot grupper for overnatting og servering, og i gårdsbutikken selges gårdens egen sjokoladekonfekt ,iskrem og andre gårdsprodukter. To-retters lunsj serveres i hovedbygningen.

Kl. 15.00 Vandring
Guidet vandring på Pilegrimsleden langs Mjøsa til Domkirkeodden. Strekning: Tre kilometer.

Kl. 15.30 Domkirkeodden
Domkirkeodden er ett av landets største middelaldermuseer, med Domkirkeruinene som hovedattraksjon. Her skal vi bli nærmere kjent med museets middelalderhistorie og høre vakker sang i Hamardomen. Vi skal også smake på museets egen urtedrikk.


Kl. 19.00 Simenstad Gard, middag
På Simenstad Gard er det funnet fornminner som forteller om tidlig bosetning, og de godt bevarte bygningene har historie tilbake til 1700-tallet med intakt interiør. Vertinne Brit Skurdal Braastad har et hjerte for kombinasjonen mat og historie, blant annet middelalderens kokekunst. Middagen er basert på råvarer fra gården og regionen.

Dag 3
Turen kan fortsette videre til Lillehammer, om bord på DS Skibladner. Mjøsa har i alle tider spilt en viktig rolle som transportåre, og pilegrimer i middelalderen brukte også traseen over Mjøsa på sin ferd mot Nidaros. Skibladner er ikke bare verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, den er også pilegrimsbåt. Hver tirsdag, torsdag og fredag fra ultimo juni til medio august går rutebåten nordover til Lillehammer. 

Siden middelalderen var pilegrimreisenes gullalder, er det også mulig å få servert middag inspirert av middelalderens kokekunst.

Menyforslag på Bryhni Søndre:

• Hønsesuppe med husets brød.
• Langtidskokt svineskank med honningbakte rotgrønnsaker og dampet grønnkål.
• Kanelbakte epler i mørdeigskål.

Simenstad Gard:
• Varmrøkt sik på brød stekt i bakerovn.
• Hedemarkens middelaldergryte, med røkt svinekjøtt, byggryn og rotgrønnsaker.
• Honningbakte epler, skyr - og tyttebærrømme.


Turen passer for grupper fra 15 til 35 personer, med interesse for lokal kulturarv og mattradisjoner. Turen forutsetter felles bestilling fra en gruppe, lag eller forening.

Sesong: Mai - september.

Forslag overnattingssted: Clarion Collection Hotell Astoria, Hamar Vandrerhjem Vikingskipet eller Staur Gård.

For pris/informasjon, kontakt Pilegrimssenter Hamar: Tel: + 47 474 78 266 (daglig leder), Epost: hamar@pilegrim.info.