Mat i middelalderen

Maten som pilegrimer hadde med seg på vandringer, måtte veie minst mulig. Det gjorde også maten som fattigfolk spiste, som flatbrød, speket og tørket kjøtt og fisk.

Siden pilegrimene var avhengige av mat og overnatting langs veien, ble de servert samme kosten som folk flest hadde, og det var som regel grøt og velling, grovt flatbrød laget på bygg og havre, speket og tørket kjøtt, salt fisk, pultost, surmelk, myse og tynt øl.

Simenstad gard, får du derimot servert middelaldermat, for de som hadde bedre råd. På menyen hos vertinne Brit, finner du blant annet grynsodd med røtter tilbake til middelalderen, da maten ofte ble kokt i en og samme gryte. Oppskriften på middelaldergryta sammen med rugbrød som gjerne hørte til, får du i ukens utgave av ukebladet Allers (uke 33). Her finner du også oppskrifter på andre retter, med ingredienser som også ble brukt i middelalderen; Kvarstad gårds tynnbrød med ostkrem og røkelaks og Bryhni Søndres plommedessert med skyr.

På bildet ser du vertinnene Brit og Margit på Simenstad gard med dagens rugbrød-bakst. 

 

Foto: Frederik Gardshol