Vandreutstillingen

Vandreutstillingen: "Et møte langs leden" har vært vist i våre tre kommuner Stange, Hamar og Ringsaker. Den er for tiden ikke tilgjengelig annet enn på denne nettsiden.

Om utstillingen:

Vandreutstillingen 2013 viser bilder fra leden gjennom Stange, Hamar og Ringsaker. Temaet for vandreutstillingen er MØTE, et tema som beskriver mye av det en pilegrimsvandring handler om. Det kan være møter med andre mennesker eller møter med naturen, historien, kulturen og kirkene – og ikke minst møtet med seg selv. For den moderne pilegrim handler det blant annet om å møte vår tids behov for avkobling, en avkobling fra en travel hverdag, og for noen handler det fortsatt om en tilkobling til det hellige. Prosjektet er finansiert av Hedmark Fylkeskommune.

Juryen besto av Hans Brox, Linda Bakke, Erik Haugen, Trond Lillebo og Geir Ove Andreassen.

Av i alt 254 bidrag ble 14 valgt ut og vinneren av fotokonkurransen ble Janna Opheim (14 år i 2013) med bildet «Hva skjedde i Tolvsteinsringen?».

Her med juryens begrunnelse:

Juryen sier:

Rent teknisk ser det ut til at bildet er fotografert på høylys dag og i utgangspunktet under noe vanskelig lysforhold med høye kontraster. Midlertidig har fotografen greid å beholde store deler av toneomfanget og tegning i både høylys og skyggepartier. Motivet har stor dybdeskarphet og fremstår med mye detaljer i høylysene. Trekantformasjonen med steinene gir en fin innramming av modellen på gresset og en komposisjon som sentrerer motivet. Det er i dette rommet møtet foregår. Skikkelsene på de to steinene ser ut til å være passive betraktere til skikkelsen i midten, som er den samme personen. Således ser bildet ut til å skildre et møte med seg selv.

 

På en delt andreplass: Markus Søgård (18) med bildet "Møte sin egen tanke" og Sigrid Lindstad (70) med "Velkommen etter". Her med juryens begrunnelse:

Juryen sier:

Bildet i svart/hvitt er av god teknisk karakter og viser en ungdom som sitter mot en murvegg og tenker. Bildet holdes i en behersket, enkel og mørk tone. Fokus ligger på personen med fin dybdeuskarphet foran og bak i bildet. Bildet er meget godt teknisk utført. Måten modellen er plassert inn i bildet, gir en fin komposisjon og mursteinene danner en fin dybde innover i motivet.  Et godt portrett som bringer betrakteren inn i ungdommens tankeverden. Vi fornemmer at han er tankefull og kanskje noe lei seg? Bildet har en noe mørk undertone, en form for tristesse og stiller mer spørsmål enn det gir svar. Dette gjør motivet mer interessant og gir en stoppeffekt.

Fotografen evner å formidle en historie som minner oss om at et møte også kan foregå inni oss selv.  Vi fornemmer en åndelig reise blant egne tanker!

Juryen sier:

Dette er et bilde som øyeblikkelig fanger oppmerksomhet. Den gule post-it lappen med "Velkommen etter" og et smilefjes gjør at vi selv får lyst til å gå langs leden. Fotografen har gjort riktig i å gå tett på motivet slik at lesbarheten på lappen er god.  Dette er et eksempel på et bilde som fungerer meget godt selv om det er et detaljbilde.  Vi blir glade av å se bildet og teknisk er det godt utført.

Følgende bilder er også representert i vandreutstillingen:

Aslaug Sikveland Haugen (58), "Et hvilested i kulturlandskapet".

Juryen sier:

Et stemningsfullt og koselig fotografisk møte som gir gode assosiasjoner til det å være Pilegrim. Etter en lang vandring kan et møte med en såpass enkel stol være et kjærkomment syn for en sliten kropp og trøtte føtter. Spesielt når omgivelsene er såpass landlige og idylliske som her. Her får vi lyst til å sette oss ned og nyte stillheten som vi fornemmer i motivet. Komposisjonen er god og bygningene i bakgrunnen gir en fin fargekontrast og dybdevirkning.

 

Ingrid Rundberget Enger (16), "Et møte mellom to pilegrimer og Gud".

Juryen sier: 

Juryen ble imponert over engasjementet som fotografen her har vist ved å skaffe tilveie modeller og middelalder rekvisitter og så regissere dette på en fin måte.
Fargepaletten i motivet er enkel og god i form av brunfarger og gråtoner. Det gir motivet ro. I tillegg har fotografen lyssatt motivet på en måte som understreker møtet mellom menneskene og noe guddommelig.

 

Berit Stokseth (49), "En pust i bakken".

Juryen sier:

Her er et situasjonsbilde som viser en gruppe vandrere som tar en velfortjent rast på et idyllisk utsiktspunkt.
Det at fotografen nettopp husket å fotografere menneskene er positivt. Juryen savnet flere bilder som tok med mennesker i motivene. Bildet er et godt eksempel på at pilegrims vandring kan være sosialt.

 

Laila Haugen Trøen (50), "Et møte med det overraskende".

Juryen sier:

Bildet viser en pilegrims møte med en båt som ligger på tvers av leden, ute i skogen! Strukturen i båtens side med avskallet maling gir en interessant stofflighet i overflaten. Komposisjonsmessig fyller båten bildet og nærmest sprenger formatet. Mest av alt skildrer bildet en overraskende situasjon som stiller mer spørsmål enn den gir svar. Hva gjør båten her? Hva har skjedd? Hvordan har den havnet her på stien?

 

Laila Haugen Trøen (50), "Tankeutveksling".

Juryen sier:

Bildet illustrerer godt hva temaet for denne konkurransen er, og viser en hyggelig tur i vakre Stange vestbygd. Vandringsstaven gjør at man umiddelbart knytter det til pilegrimsleden. Motivet viser også godt et møte mellom to personer av ulike generasjoner.

 

Laila Haugen Trøen (50), "Et møte med unge pilegrimer på Domkirkeodden".

Juryen sier:

Fremfor alt et koselig og imøtekommende motiv av noen fornøyde unge pilegrimer. Med fokus på det menneskelige, treffer dette bildet oss. Jentene i motivet danner et fint triangel som danner en motsats til de 3 flaskene på bordet som også står i triangelform. Dette gjør at motivet balanseres rent komposisjonsmessig. Her er det mye farger og god stemning!

 

Sigrid Lindstad (70), "Leden er for alle".

Juryen sier:

Bildet viser et grønt strå som ligger i en maurtue, og massevis av maur som kravler i alle retninger. Kontrasten i det grønne strået fungerer som et spennende visuelt brudd i den ellers brune maurtua, og vi tenker på vandring med alle maurene som går omkring. Et pluss er det også at det grønne strået ligger på skrå i bildet og skaper spenning og dynamikk. Bildet kan fortelle flere historier, men i forhold til vandring langs en led traff det blink hos juryen.

 

Janna Opheim (14), "Et møte med 22.juli".

Juryen sier:

Bildet viser en gutt som sitter med ryggen til på en stein og betrakter 22. juli monumentet på Koigen. En enkel komposisjon med relativt få farger, men med god fargemetning.

Motivet gir oss tanker i form av et møte med sine egne ettertanker og refleksjoner rundt noe som har hendt og som ser ut til å ha påvirket personen på bildet. Vi kan imidlertid ikke se ansiktet til modellen og kan bare tenke oss hvordan utrykket hans er. Sett i denne konteksten aktiviseres vi til å tenke rundt motivet og hva som rører seg i hodet av tanker og følelser på gutten. M.a.o. et møte med seg selv og sine egne følelser. Således gir bildet betrakteren rom for ettertanke på en interessant måte.

 

Laila Haugen Trøen (50), "Et møte med vann og lys".

Juryen sier:

Spennende lys kan noen ganger skape et godt bilde bare av seg selv. Det er dette bildet et eksempel på. Bildet viser en liten del av en regnbue som stuper ned i sjøen med et stort landskap rundt seg, og himmelen er innrammet i røde og blå fargesjatteringer.  Det er mange bilder av solnedganger og regnbuer som ikke har det lille ekstra. Dette bildet har det.

 

Jon Marius Granbakken (16), "Kvilestein".

Juryen sier:

Et litt annerledes bilde blant de innsendte bidragene. Det var vel egentlig roen i dette bildet som juryen falt for! Et motiv av en stein med gode kontraster og spesielle farger plassert ganske så midt i billedrammen. Normalt kanskje en litt enkel plassering, men med den solide steinen plantet midt i motivet, følte vi at motivet utstrålte en form for kontemplasjon som passer fint i forhold til Pilegrimsbegrepet.

 

Øyvind Wold (50), "En sykkeltur sammen".

Juryen sier:

Et nydelig stemningsbilde med en flott dybdevirkning som dannes av veien og trærne innover i bildet.  Syklistene i røde jakker, danner en fin fargekontrast og midtpunkt i bildet. Motivet skildrer møtet mellom aktive mennesker ute i frodig og grønn sommernatur. Vi fornemmer den flotte stemningen og opplevelsen det er å sykle i slike omgivelser.