Feginsbrekka Stange Vestbygd

Stedet ved Ramset gård går under navnet Feginsbrekka, (fegin: glad). Et annet ord for Feginsbrekka er "Gledens bakke". Det var det punktet hvor pilegrimene for første gang kunne øyne et sted les; kirke, og hvor en stoppet opp i glede og takk.

Foto: Markus Søgård

Det sies at pilegrimer på vei nordover gjennom Hedmarken, kunne se både Stange kirke, Hamar med Domkirkeodden i området rundt Ramset. Siden det var første gang de så en kirke i dette området – ble de glade, knelte og takket Gud. 

I sagatiden ble et sted på Byåsen ved Nidaros kalt for Feginsbrekka. Her fikk pilegrimene som kom sørfra gjennom Gauldalen, sitt første syn av byen, hvorpå de stanset for å nyte synet, falt på kne og takket Gud for at de var kommet fram til målet. Det finnes også punkter ved Roma, Jerusalem og Santiago, hvor pilegrimer for første gang kan se målet for vandringen.

Stange Vestbygd:

Også for pilegrimene i middelalderen var det en stor ting å komme hit, fra ødeskogenes farer til den rike kirkebygda, som i middelalderen ble kalts Skaun (den vakre). Vi skal huske på at våre dagers oppfatning av hva som er vakker natur bare stammer fra romantikken midt på 1800-tallet. Før den tiden ble skog og fjell sett på som stygt og farlig, de var jordbrukslandet som var det vakre. Noen linjer fra Stangesangen av Fredrikke Waaler passer her:

Fager og fin som en perle er Stange.
Se, hvor idyllisk og fruktbart her er.
Ikke med fjell eller foss kan vi prange,
Men vi har Mjøsa til nabo så nær.